Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (2024)

De eerste Europese kampioenschappen Hockey5s worden in 2022 gehouden, zo heeft de Europese hockeybond (EHF) woensdag bekend gemaakt. Vooruitlopend op de EK’s zij er juli volgend jaar Hockey5-toernooien. Voor de Nederlandse mannen is een event in het Oekraïense Vinnitsa. De Nederlandse vrouwen hebben een toernooi in het Poolse Walcz. Vraag is: wie gaan daar heen? Nederland heeft namelijk helemaal geen Oranje Hockey5s-team.

Sterker nog: er wordt in Nederland helemaal geen Hockey5s gespeeld. We kennen Hockey 7, maar dat is een recreatieve competitie voor trimhockeyers. Hockey 7 groeit net als andere avondcompetities aan populariteit, maar is nou niet hét hockeyformat waarmee de internationale hockeyfederatie in de wereld de populariteit van hockey wil groten. Die hoge verwachtingen heeft de FIH wel van Hockey5s. Bij Hockey5s spelen teams vijf tegen vijf op een half veld, met rondom een boarding.

Technisch directeur Jeroen Bijl zegt dat de KNHB de ontwikkelingen rond Hockey5s volgt. ‘Al staat Hockey5s niet hoog op onze prioriteitenlijst’, zo voegt hij er direct aan toe. ‘We hebben volgend jaar een EK in eigen land, de Olympische Spelen in Tokio en bereiden ons met Jong Oranje voor op toernooien. Daar ligt onze focus.’

Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (1)

Jeroen Bijl, technisch directeur KNHB: ‘Hockey 5s staat niet hoog op onze prioriteitenlijst. Foto: Koen Suyk

Niettemin zegt Bijl dat Nederland volgend jaar juli teams afvaardigt naar de EuroHockey5s in Oekraïne en Polen. Bijl: ‘Hoe die teams er precies uit gaan zien en hoe we dat gaan doen, moeten we nog verder uitwerken. Gelukkig hebben we daarvoor nog even de tijd. We zien Hockey5s in ieder geval als onderdeel van de opleiding, dus gaan er waarschijnlijk met spelers uit de Jong Oranje-leeftijdscategorie naar toe. Maar ook dat moeten we nog verder gaan bepalen.’

Duitsland ontbreekt bij EK Hockey5s

Van alle grote Europese hockeylanden ontbreekt alleen Duitsland op de deelnemerslijst voor de toernooien in 2021. Dit houdt automatisch in dat onze oosterburen er in 2023 ook niet bij zijn als de FIH het WK Hockey5s gaat houden. De EHF schrijft namelijk in haar persbericht dat landen aan de EuroHockey5s móeten meedoen om zich een jaar later via het EK te kunnen kwalificeren voor het WK. Hoeveel teams aan het WK mogen deelnemen en hoe die kwalificatie er precies uit gaat zien, is nog niet bekend, aldus het persbericht van de EHF.

Omdat er in de meeste Europese landen door volwassenen geen Hockey5s wordt gespeeld, bepalen de prestaties tijdens de toernooien van 2021 ook de EuroHockey5s ranking. De teams kunnen de events in 2021 ook gebruiken als test om te kijken of Hockey5s ze bevalt, schrijft de EHF.

De Nederlandse mannen moeten dat van 8 tot 10 juli op het EuroHockey5s in Vinnitsa ondervinden tijdens het Toernooi A, waarin ze het opnemen tegen Wit-Rusland, Bulgarije, Denemarken, Spanje, Polen, Zwitserland Turkije en Oekraïne.

In Toernooi B (gespeeld in Slovenië) treden Oostenrijk, België, Kroatië, Cyprus, Engeland, Rusland, Schotland en Slovenië tegen elkaar in het strijdperk.

Bij de dames is er maar een toernooi van 7 tot 10 juli in Polen, waaraan behalve Nederland, Oostenrijk, België, Wit-Rusland, Kroatië, Engeland, Spanje, Polen, Portugal, Rusland, Schotland, Zwitserland, Turkije, Oekraïne en Wales deelnemen.

Spectaculair format

Hockey5s werd voor het eerst op een toernooi geïntroduceerd op de Jeugd Olympische Spelen in China in 2014 en staat ook als evenement voor de U16 op de Europese hockeykalender. Het is spectaculair om naar te kijken voor het publiek en speelt in op de trend van balsporten om het spel sneller en aantrekkelijker te maken, zoals bijvoorbeeld bij het 3 x 3 basketbal. Er was eerder kritiek op Hockey5s, omdat vanuit alle hoeken en standen op het doel mag worden geslagen. De FIH heeft onder meer die regel aangepast, waardoor er nu alleen mag worden gescoord vanaf de helft van de tegenstander.

De FIH ziet als bijkomend voordeel van Hockey5s dat de teams kleiner zijn, waardoor het voor meer landen mogelijk is om een nationaal team op de been te brengen. De kleinere wedstrijdselecties zijn ook minder kostbaar om mee rond te reizen langs internationale toernooien. Binnen de FIH wordt Hockey5s als troefkaart gezien om in te zetten als het elf tegen elf van de olympische kalender dreigt te verdwijnen.

De FIH gaf de laatste jaren aan dat Hockey5s nooit het elf tegen elf zal vervangen, maar wel kan dienen als showcase en PR-machine voor het hockey, zoals een Hockey5s toernooi, midden in een wereldstad, om de hockeysport te promoten.

18 Reacties

 1. Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (2)

  Eelco Houwink

  Als je de video niet mag afspelen vanuit de app, zorg dan in elk geval nog dat je de link kan kopiëren

 2. Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (3)

  g-hockeyfan

 3. Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (4)

  tillemans

  Hockey7’ns is niet enkel voor trimhockeyers, wel vergelijkbaar wegens geen competiestanden,maar trekt vooral personen die niet meer hele zondag willen of kunnen vrijmaken wegens werk, kinderen of andere redenen.

 4. Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (5)

  conegut

  Hoezo wordt mijn reactie weggehaald ?!Ik schreef: onbegrijpelijk dat de KNHB dit doet. Ze hebben immers al een zaalhockey team en dat wordt ook behandeld als een ondergeschoven kindje. Ik zie dit als een investering zonder een visie.

 5. Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (6)

  Redactie hockey.nl

  @conegut Omdat in jouw vorige reactie waarschijnlijk jouw caps lock bleef hangen, waardoor de tekst vol met hoofdletters stond. Zie de hockey.nl huisregels: dat is niet toegestaan.

 6. Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (7)

  K.IJker

  Hockey5s en 7x7 zijn de toekomst. 11 tegen 11 is achterhaald. Waarom? 70 minuten en 20 veldspelers = gemiddeld 3,5 minuten balbezit per veldspeler. Dus elke veldspeler heeft 3,5 minuten de bal, de andere 66,5 minuten niet. Als die verhouding omhoog gaat, wordt hockey veel leuker voor zowel de spelers als publiek. Meer doelkansen, meer doelpunten.

  1. Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (8)

   sven-v

   Als je vaker aan de bal wil zijn dan moet je gaan tennissen ofzo. Hockey is een teamsport. Bij voetbal geldt deze wet niet. Andere varianten van voetbal zijn marginaal wereldwijd. Dat veldhockey zoveel op voetbal lijkt is eerder een pluspunt omdat veel mensen die sport als referentie hebben. Hockey is dan een prachtig alternatief.

 7. Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (9)

  luchtisblauwgrasisgroen

  WatUWilt vandaar dat hockey wereldwijd zo ontzettend populair is? 🧐

 • Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (10)

  jvolcano

  Het lijkt me verstandig dat de KNHB aanhaakt. Andere continenten lopen voor op Europa met Hockey5, wat een uitkomst biedt aan regio's met een gelimiteerde hockey infrastructuur. De reacties hierboven passen in het patroon van de ogen sluiten voor wat er over de grenzen gebeurd. Dat België Nederland heeft ingehaald bij de mannen kon je jaren geleden al zien aankomen, net als dat de Engelse dames verder waren dan Nederland in Rio en India mannen is inmiddels een kandidaat om goud te winnen in Tokyo. We denken nog steeds dat Holland Hockeyland #1 is. Misschien qua aantallen, maar andere landen en regio's zitten zeker niet stil. FIH investeert flink om hockey wereldwijd smoel te geven. Hockey5 en Pro League zijn daar voorbeelden van. Of je het nou leuk vind of niet, Hockey5 is de toekomst.

 • Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (11)

  mengelblik

  Wat een unieke kans dankzij Corona !!! Zaal hockey, zeker voor senioren, zal niet doorgaan. Het zal onverantwoord zijn om in een zaal met slechte ventilatie te sporten. De kans op besmetting is dan veel te hoog. Dan komt de bond met het lumineuze idee om midwinter competities te gaan organiseren. Kom nu eens met een vernieuwend alternatief en dat wordt je eigenlijk op een bordje aangereikt. Je hoeft het zelf niet eens te verzinnen. Wow !Introduceer hockey 5’s als alternatief om buiten de winter door te komen. Kleinere teams, hoog tempo, veel scorings momenten, mooie combinatie van veld en zaal hockey.Probeer het eens, succes verzekerd en nieuwe tak van hockey aangeboord. Succes!

 • Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (12)

  luchtisblauwgrasisgroen

  De Hockey5 van Bloemendaal: Visser, Van Doren, Croon, Fuchs en Wortelboer. Met Brinkman en Bovendeert als wissels 😍

 • Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (13)

  luchtisblauwgrasisgroen

  Hockey5 kan ook prima complementair zijn aan 11-11. Zie cricket met Twenty20, one day en test.

  1. Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (14)

   jenssie

   Precies

 • Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (15)

  rustaaagh

  Spelen ze met die cricketvormen ook op een ander formaat veld en/of met ander materiaal of is dat vnl een beperktere tijd waarin gespeeld wordt?

  1. Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (16)

   luchtisblauwgrasisgroen

   Twenty20 is zelfde formaat veld, maar wel korter en hele andere dynamiek. Is qua beleving toch met Hockey5 vergelijkbaar: veel actie en meer spanning.

 • Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (17)

  net niet....

  om te doen lijkt het me super..en om te kijken ook..zie geen nadelen..

 • Wat vind jij? Praat mee...

  Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

  Nederland op eerste Hockey5s-events met team dat (nog) niet bestaat (2024)

  References

  Top Articles
  Latest Posts
  Article information

  Author: Nathanial Hackett

  Last Updated:

  Views: 6031

  Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

  Reviews: 95% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Nathanial Hackett

  Birthday: 1997-10-09

  Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

  Phone: +9752624861224

  Job: Forward Technology Assistant

  Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

  Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.